31 maj 2011

Lördagens fynd

Här är lördagens fynd, alla inhandlade på Megaloppisen på Nolia. För första gången någonsin så köpte jag blommor på loppis :)

Dagens skörd!

UE-kruka, Lansett tillverkad för Åhlen & Holm,
kostade 30 kr och Bollvivorna 30 kr/st

Felfri liten eldfast form, Limbo blå från Rörstrand, kostade 40 kr

Ännu en UE-kruka, modell Svea, köpte jag för 40 kr från
samma säljare som den andra krukan.

En lila vas från Gullaskruf av Arthur Percy kostade 10 kr

Katten med ljushållare kostade 25 kr.
En likadan sågs nyligen hos Porslinan  

Den här katten är lite kul... När Porslinan visade sin coola katt skrev hon att säljaren på Tradera angivit Ystad Metall och Gunnar Ander i annonsen men han visste inte säkert och hennes katt var omärkt. Men min är märkt! På klisterlappen under står det "Different Design - Lite annorlunda hantverk". Jag kollade upp Different Design på nätet och det visade sig vara ett svenskt företag men där en av ägarna är bosatt i Indonesien och där sker all tillverkning. Så det är alltså nyproducerade svensk-indonesiska katter vi köpt :) Lika snygga är de för det!


Ett inköp till blev det denna dag, men det förtjänar ett egen inlägg!
.
OBS! Om ni har problem att lämna kommentarer, prova att ta bort krysset i rutan "Fortsätt vara inloggad", då fungerar det förhoppningsvis bättre. Blogger verkar ha mycket problem just nu! Lämna gärna en kommentar :)

30 maj 2011

Lördagens runda

Loppissässongen har börjat på allvar och eftersom det var grått och regnet hängde i luften i lördags så gjorde vi en loppisrunda. Vi började med Megaloppisen på Nolia som jag hade peppat för länge. Loppisen är i en stor fotbollshall så det är ingen trängsel och man kan ha med sig barnvagn, vilket underlättar för oss. Loppisen är som en blandning av antik-/samlarmässa och loppis. Vissa säljare har mycket 50- och 60-tal av god kvalitet men till höga priser. Vi handlade av de som hade "loppisbord" och gjorde några bra inköp som jag ska visa i nästa inlägg.

Den här snygga (och tunga!) Philips-radion fick stå kvar,
250 kr tror jag den var märkt.

Hade vi inte haft nog med trädgårdsmöbler hade jag
köpt den här skönheten för 300 kr.

Den stora tyska vasen från Bay kostade 100 kr
men även den fick stå kvar.
.
Efter Nolia styrde vi kosan mot Vännäsby och besökte för första gången Returcentrum. Det var stort och välordnat men tyvärr fanns inget av intresse. Vi fortsatte till ytterligare två små loppisar i Vännäsby utan att fynda.

Vill man ha en 36-delars servis från Polen med snygga rosor och snygga
hänklar kan man få en för 250 kr på Returcentrum i Vännäsby. 
.
Sista stoppet för dagen blev i Västra Spöland. Där gjorde jag ett roligt inköp med en rolig tvist ;) Vad det var avslöjas senare...

Det arga lejonet vaktade i mörkret i Spöland. Ursprung okänt.

En likadan bonad hängde ovanför köksbordet hos min farmor och farfar.
.
Fynden får bli ett eget inlägg!

29 maj 2011

Alla mammor...

...önskar jag en härlig Mors dag!

Jag har fått sovmorgon, en teckning, nybyggt kaffe och senaste numret av Riksettan. Klockan närmar sig 11 och jag struttar fortfarande runt i morgonrock. En slapp dag med andra ord. Vi har mycket målning att ta tag i men det regnar ute så det får helt enkelt vänta.
Igår var vi på en heldags loppistur. Rapport och fyndvisning kommer senare.

27 maj 2011

Pistillo e Pistillino

I mitt förra inlägg visade jag mina nya örhängen och fick en kommentar från Jess på bloggen Retrolyckan som skrev att de påminner om lampan Pistillo. Jag googlade och konstaterade att örhängena verkligen påminner om lampan. Och vilken lampa sen! Den skulle jag gärna ha i taket i vardagsrummet!!! Men den kostar en saftig summa...

Lampan kommer från italienska Valenti Luce och formgavs av Studio Tetrarch 1969. Det finns också en mindre modell av lampan som heter Pistillino och den liknar nog örhängena ännu mer.

Pistillo går att sätta i taket, på väggen...

...eller ha stående som bordslampa
 
Pistillino

Och här är bilden på mina örhängen


26 maj 2011

Bling bling

I Umeå centrum finns ett ställe som heter Schmäck kompaniet. Jag besöker dem inte speciellt ofta men det händer då och då. De säljer grejer åt Mattex Antik (som ligger utanför stan) men har också kläder, smycken och annat smått och gott.

Jag kikade in en dag förra veckan och konstaterade att de hade färre grejer än vanligt från Mattex men däremot massor av vackra smycken. Jag kunde inte låta bli att köpa dessa örhängen och är både retro och festliga och mina öron älskar dem! Nu ser jag fram emot att gå på fest i sommar!

21 maj 2011

Renovering av trädgårdsmöbler del 6

Nu är en möbelgrupp målad första varvet med en klassisk stugröd färg. Imorgon hoppas vi kunna stryka andra varvet och sedan kommer gruppen ut till försäljning!

18 maj 2011

Renovering av trädgårdsmöbler del 5

Vi tyckte visst inte att vi hade nog med projekt hemmavid...
Vi har köpt oss ännu en möbel! Denna gång vår drömmöbel med sex stolar och ett bord. Även denna köpte vi på nätauktion från Sikö auktioner. Den andra möbeln ska vi måla klart och sedan sälja. Sen är det bara att börja om med den nya ;)

17 maj 2011

Kvällsarbete lönar sig!

Äntligen har vi fått Temahyllorna på plats!

När barnen somnat igår kväll började vi pillra in högtalarkablar och antennkabel i kabellister och satte längs golvlisterna. Det blev kanonbra men innan vi var klara och fått hyllorna på plats var klockan över 23 och vi var ganska slut i både kropp och knopp!

Gillis Lundgrens Tema från IKEA

Imorse var jag tvungen att ta ett foto för att visa, trots att det ligger kvar lite verktyg, barnens bilmatta skymtar, lampsladden hänger på sniskan och det gråmulna vädret gav en kornig bild. Ikväll ska vi fylla hyllorna med böcker, glas, sprit och några vackra ting. Helst hade jag bara ställt några snygga saker på hyllorna men det är ju en förvaringsmöbel så...vad gör man ;)

16 maj 2011

Burgundia

Ja, så heter serien från Søholm som ska bli mitt nya samlarområde! Tack vare Yvonne på bloggen 50-talskeramik fick jag en bild från boken "Søholm - Bornholmsk keramik" utgiven av Bornholms museum. Där står att serien kom 1956, heter Burgundia och är formgiven av Holm Sørensen med glasyr och dekor av Svend Aage Jensen. Djuren i serien (se bilden nedan) tillkom 1958 och är formgivna av Günter Wegener. Serien blev en riktig succé och tillverkades långt in på 60-talet.

Bild från boken "Søholm - Bornholmsk keramik"

När jag fick ett namn på serien blev det så mycket enklare att scanna nätet efter fler delar och jag hittade en uppsjö av snygga saker. Dekoren skiljer sig en hel del mellan de olika sakerna men färgarna är samma.

Bild från Bornholms museum

Här följer fler bilder på delar jag gärna skulle ha hemma i hyllan!







Men nog är min vas snyggast av dem alla!?!

15 maj 2011

Helgens enda fynd

Vi hade höga förväntningar inför lördagens loppisrunda. Inte mindre än sex loppisar i vår närhet hade det annonserats för. När vi kom till första stoppet, som var den nya bordsloppisen jag skrev om förra helgen, möttes vi av en lapp som sa nått i stil med "eftersom det är så många loppisar i trakten framöver så blir det ingen loppis här förrän första helgen i juni". Fel tänkt tyckte vi. Om det är många loppisar drar det ju bara mer folk! Vi åkte vidare och möttes av ännu några besvikelser i form av små loppisar med minimalt utbud. I Yttertavle hittade Mattias ett lod för 10 spänn men jag var fortfarande tomhänt. Sista stället vi prövade lyckan på var åter i Holmsund, i ett hus fullt av grejer som har öppet då och då. Vi brukar aldrig hitta nått där men den här gången fick jag med mig en plåtbricka med handtag för 30 kr. Jag har letat precis en sån sedan jag såg en i Sthlm för 150 kr, vilket var på tok för dyrt! Nu behöver jag inte leta längre. Den blir perfekt att bära ut saftglasen på i sommar! :)

13 maj 2011

Renovering av trädgårdsmöbler del 4

Vips så var stolarna vita! Men bara tillfälligt :) Mattias har grundat plankorna och jag har målat första varvet på stommarna. Nu ska vi välja nån mysig röd färg att måla plankorna med. Hoppas vädergudarna är på vår sida!


10 maj 2011

Renovering av trädgårdsmöbler del 3

I söndags tog jag, dottern och hennes kusin en fikapaus i lek och trädgårdsarbete vid våra trädgårdsmöbler som är under renovering. Mattias har skrapat alla stolarna så nu återstår målning!


09 maj 2011

Vas från Søholm

Jo, vasen jag visade i mitt förra inlägg kommer från danska Søholm!

Vi tog en härlig lördagspromenad till en nyöppnad bordsloppis i Holmsund där vi bor. Tanken är att det ska vara bordsloppis i en gamal butikslokal varje lördag och söndag. Idén ska testas i sju veckor och om intresset kvarstår ska loppisen bli permanent. Vi kommer att ta en tur dit alla helger vi har möjlighet och ska nog även hyra oss ett bord framöver. Hoppas verkligen att båda besökare och säljare fortsätter att dyka upp!

Priserna var kanonbra och vi hittade två IKEA-lampskärmar i plast för en tia (ska klä om dem och använda till lampfoten i teak jag fyndat tidigare), massor av häftigt DUPLO till barnen för 50 kr (ett riktigt fynd!) och den fina vasen som jag förälskade mig i. Den var prismärkt 50 kr men jag prutade en tia och då kändes det ännu bättre :) Jag älskar formen på vasen, den bruna glasyren och de gula, vita och turkosa strecken som matchar min favvotapet så bra! (Se mitt förra inlägg) Vasen är dessutom i absolut toppskick!

 



Jag tror att formgivaren heter Holm Sørensen. Han använde sig av signaturen HS och till höger under Søholm-stämpeln ser ni kanske något som ser ut som ett H med ett S igenom? Vasen är också märkt 34 och med klisterlappen med texten "Mikado". Kan Mikado det vara namnet på serien?

Jag har googlat en massa för att få reda på om det finns fler delar i serien men bara hittat en enda bild på en vas/ett krus som sålts på Tradera. Jag skulle gärna ha fler delar i serien! Någon som vet mer om eller har något i denna serie?

07 maj 2011

Perfect match!

Ibland hittar man nått som bara är så rätt! Så var det idag! Jag återkommer med mer om mitt fynd senare. Någon kanske redan vet vad det är? Annars får ni gärna gissa :)

05 maj 2011

Renovering av trädgårdsmöbler del 2

Här är nästa objekt för renovering!
Vi ropade in stolarna på nätauktion från efter tips från Leta Retro. Tyvärr är de väldigt små! (Barnmöbler?) Jag kan sitta i dem utan större problem men Mattias känner sig som en jätte i dem! Vet någon vem som tillverkade denna typ av stol? Det är lite speciellt att även plankorna i sitsen är lodräta. De är i stort behov av renovering men kommer nog att bli fina när vi är klara med dem. Planen är att måla ett av våra bord och stolarna nedan i ungefär den mörkröda färg de har nu. Möbeln kommer att användas som extramöbel på baksidan/altanen. Bordet och stolarna på framsidan kommer troligtvis att få en "retroturkos" kulör. Dit letar vi fler stolar av samma typ som dem vi har. Fortsättning följer...
.

04 maj 2011

Renovering av trädgårdsmöbler del 1

Mattias slipar ett av borden vi köpt, det som är tänkt att stå på uteplatsen på framsidan. Det är ett Grythyttanbord från 50-talet och det andra (det som stod på framsidan på bilden jag visade tidigare) är från 60-talet, Grythyttan eller ej vet jag inte. Vi har en hel del fix framför oss innan vi är helt nöjda!