31 juli 2012

Långseleloppis & Helgums Hembygdsgård

Nu är vi hemma från två veckors fyndletande (och semestrande) i Graninge men jag har ännu inte hunnit visa er alla fynd!

I fredags åkte vi till Långsele och gick på en tillfällig loppis där allt var billigt men det fanns mest "skräp". Några fynd gjorde vi iaf och betalade ynka 32 kr för dem.

Syltburken är från Deco Helsingborg, kastrullen med lock är Limbo brun med fiskdekoren från Rörstrand. Hade det varit den blå varianten hade den varit ännu bättre men den bruna är ganska fin den också. Skålen är en liten Duralex som får ansluta till de fyra vi har hemma.

Vi fördrev sedan tiden med att köra en omväg till Helgum och titta på djur längs Helgumsjön medan vi väntade på att Helgums Hembygdsgård skulle öppna. På loppisen där tittade vi en och annan intressant grej för totalt 90 kr.

Barometern fungerar tyvärr inte, den visar mellan "ostadigt" och "regn" trots solsken ute. Det hade varit roligare om den fastnat på "vackert". Termometern fungerar iaf ganska bra.

De tre assietterna heter Spets och kommer från Gefle. Det gör också de tre tallrikarna, i väl använt bruksskick, Neptun av Dorothy Clough.

Helmer Ringströms Safari (Gefle) och C-H Stålhanes Carmen (Rörstrand) har båda nagg men de var gratis så tack tack, någon kan alltid ha nytta av dem ändå. Den orangea nötknäckaren bör vara 70-tal.

Ljusstaken i glas och trä är från Nybro glasbruk.

Och till sist dagens bästa fynd! Askfatet kostade 10 kr och var helt i toppskick. Under satt ett rött tyg fastklistrat och när jag tog bort det när vi kommit hem döljde sig, ganska väntat, djupstämplat UE Sweden. Efter mycket varmvatten och skrubbande fick jag bort klisterresterna. Mari Simmulson har gjort askfatet som har nummer 7006 M i serien India som också innehåller en skål, ett fat och tre vaser. Serien fanns i produktion 1967-69.

På kvällen var vi bjudna på trevlig pch god middag hos moster Kecke och Håkan och då fick jag det fina Bimbo tefatet i present :) En fyndrik dag!

29 juli 2012

Fynd från S:t Olofs

I torsdags var vi bjudna på kvällskaffe på Hällan hos Ann-Kathrine och Olof. Medan kaffet kokade tog vi en tur i butiken och hittade en stor möbel som vi reserverade och som vi får levererad i september. Ni får helt enkelt vänta lika länge som vi med att få se den.

Vi gick så klart inte tomhänta därifrån ändå. Mattias köpte sig en skiva och jag köpte två Isi glas till inköpspris. Ett bra fynd och en fin komplettering till min lilla samling.

När vi kom in i huset för att dricka kaffe plockade Ann-Kathrine fram den trebenta ljusstaken och frågade om den var nått för mig? Om den var! Jag blev helt lyrisk och jätteglad när hon sa att jag fick den! Olof hade hittat den på en av sina rundor och tyckte att den hade mitt namn skrivet på sig. Det stämde precis eftersom ljusstaken är från Søholm i serien Burgundia som jag samlar på. Kan det bli mer rätt!?

Burgundia är det latinska namnet på Bornholm, lärde jag mig nyss.

Några koppar kaffe, gofika och ett par timmars surr avrundade kvällen. Mycket trevligt!

28 juli 2012

En liten onsdagsrunda

I onsdags tog vi en liten runda i samband med att vi besökte mina gudföräldrar. Vi började med Fyndet i Sollefteå som vi inte varit till tidigare. Mattias fyndade fyra skivor för en tia styck och jag två svarta krukfat för en femma.

Burken köpte jag på Antik & Kuriosa. Vi åkte dit för att köpa en annan burk med samma mönster som denna men en mindre och snyggare modell med lock...men den var så klart redan såld. Tröstköpte denna istället men jag vet inte vad jag ska ha den till.

Jullöparen längst fram, den ljusgula Ekeby-krukan, den mörkblå Lansett-krukan, också den från Ekeby, och ytterligare tre svarta krukfat köpte jag i Långsele för ynka 35 kr. Den ljusgula har två nagg men ändå! Halsbandet med platta platspärlor köpte jag på loppisen i Helgum (gamla affären) för 15 kr.

Ännu en jullöpare med fåglar fyndade jag denna dag, en väldigt smal löpare. Den fick jag med på köpet när jag köpte burken hos Hasse på Antik & Kuriosa i Sollefteå :)

På tal om Hasse så var vi på auktion på Graninge Folkets Hus idag. Jag återkommer till det senare men jag har fler fynd att visa först :)

26 juli 2012

Rossö Antik & Lenas 1900-tal

På vår fortsatta loppisresa i söndags blev det mycket porslin!

Vi stannade först på Väjagården där Ådalens auktionsverk har loppis men hittade ingenting. På väg mot Lasses Antik & Loppis i Nyland såg vi en skylt mot Rossö Antik så vi tog en avstickare från resplanen och hittade ett ställe fullpackat med grejer. Äntligen hittade barnen massor av leksaker så vi kunde kika runt i lugn och ro. Så lugnt som vårt pressade tidsschema tillät...

För 53 kr gick vi med oss en vit kruka med nagg, (Ekeby?) tre importerade kaffefat, en Cirrus tallrik (Berit Ternell, Gefle), en röd Ruter tallrik (Helmer Ringström, Gefle) och ett Morning fat till frukostkopp (Gustavsberg).

Resan gick vidare mot Lasses där vi lyfte några dyrgripar, tex en röd Bregerkanna för 1400 kr, men insåg att vi inte skulle fynda något så vi fortsatte. Lo loppis i Frök hade tyvärr stängt men två grannloppisar var öppna. Tyvärr fyndade vi inget förutom ett pussel till dottern och tiden bara rusade iväg. Jag ringde Lenas 1900-tal som ligger granne med Box destilleri i Bjärtrå för att höra om hon hade öppet och det hade hon. Där stannade vi länge! Den mycket trevliga ägarinnan Lena berättade att hon inte kunde lämna en snygg servisdel hon hittade på loppis och art hon samlade på alla dekorer! Jag känner igen mig lite i det ;) Till slut blir utrensning nödvändig och Lenas överblivna grejer var väldigt roliga att rota runt bland. Jag tog några foton hos Lena.

Vi hoppas att Lenas 1900-tal håller öppet även nästa sommar. Då ska vi passa på att besöka Box destilleri också när vi ändå är där.

Vi spenderade 220 kr hos Lena och fick brickan med dess innehåll med oss. Brickan är troligtvis norsk och helt suverän att bära ut kaffet på, eller som i detta fall att bära loppisfynden på.

Jag blev väldigt lycklig när jag hittade fyra assietter och en tallrik med dekoren Palace (Berit Ternell, Gefle). Min samling blev äntligen en samling på riktigt. Fortsätter det kan jag nog duka med dem snart.

Den snygga koppen är tysk, från Freiberger. Blå Eld djuptallriken (Hertha Bengtson, Rörstrand) har tyvärr en minimal nagg men vi fick den gratis så vi gråter inga floder över det. Assietten under är en Majlis (Helmer Ringström, Gefle).

Öronclipsen har jag använt nästan dagligen sedan jag köpte dem! Väl investerade 5 kr :)

Det var slutet på söndagsresan men vi har fyndat mycket mer sedan dess! Jag hinner knappt med att diska, fota och blogga. Vi ska ju semestra lite också :)

25 juli 2012

Antik & loppis i Kramfors

Måndagen fortsatte. Guidade av Ann-Kathrines Ångermanlandstips från senaste Hus & Hem Retro betade vi av så många loppisar vi hann med i Kramforstrakten.

Vi började med Antik & loppis i Kramfors och där hade vi tur att få komma in eftersom det egentligen var stängt. En dam i en bil utanför berättade att hon "lurat" dit sina vänner till den stängda butiken men då hade en man tittat ut genom ett fönster i huset och sagt att han kunde öppna för dem. Tur för dem, tur för oss och tur för ägaren som fick flera betalande kunder på sin stängda dag.

Några av dagens bästa fynd gjorde vi där. Inga ekonomiska fynd utan fynd som gör en glad! För 300 kr fick vi detta + ett rosa pärlhalsband till dottern.

Den bärnstensfärgade vasen är från Åseda. Kaffekannan är från Norge och vi har lyckats tyda den slitna etiketten samt märkningen under till IloVan. Efter lite googling har jag hittat information om företaget som var verksamt mellan 1922 till 1968. IL betyder eld, O betyder och, VAN betyder vatten. Eld & Vatten alltså, grunden till kaffekokning :) Kannan kommer att passa utmärkt i vårt kök och till att servera kaffe i Prisma-kopparna.

Här är en äldre reklametikett för IloVan.

Den handmålade träljusstaken och jordgubbarna (?) på burken matchar oförskämt bra! Eller är det såna där blommor som farmor och farfar hade i sin trädgård? Jag vet inte vad de heter...

Burken! Den vackra burken som jag förälskade mig i så fort jag såg den. Prislappen på 90 kr skrämde mig inte. Jag älskar min burk! Nu drömmer jag om att ställa den i stringhyllan i mitt retrokök. Det lär dröja...

Vi fortsatte loppandet runt Kramfors. Jag återkommer om det...

24 juli 2012

Ännu en runda - första stoppet Viksjö

Söndagens runda började vi med lunch vid Västanåfallet och sedan ett besök på den stora loppisen i Viksjö.

Skörden från vår första anhalt blev detta. 230 kr kostade kalaset.

Lampskärmen är helt underbar tycker jag! Jag önskar att vi hade någon bra plats för den hemma. Jag ska försöka fundera ut var vi ska hänga den men kommer vi inte på något så får någon annan bli lycklig ägare till den på Retromarknaden.

Tillbringaren från Gefle har namnet Marina. Den är finfin utvändigt men brun inuti. Bakpulver och maskindisk fungerar inte men vi ska försöka få den ren. Tips?

Isi ishinkarna, en stor och en liten, har båda kvar "silen" i botten. Reklamaskfatet från UE har man sett med ett flertal olika företags logotyper i botten. Ofta kostar de på tok för mycket men det här var billigt så jag kunde inte lämna kvar det. Palmer Lindberg sålde maskiner och verktyg och firman fanns bl.a. i Sundsvall, knappt fem mil från fyndplatsen.

Tekopparna med det lustiga namnet Tähti är från Gefle och är i mycket fint skick. LP-skivan med "hawaii-musik" fyndade Mattias, The Waikikis heter gruppen.

Kold-burken var skriven på med spritpenna men det trollade vi bort med lite kemiskt ren bensin :)

Efter Viksjö körde vi en liten krokig väg, där jag och dottern spejade efter och räknade hästar, hela vägen till Kramfors. Fortsättning följer...

23 juli 2012

Graninge Bruk & Sollefteå

I lördags började vi dagen på Graninge Bruk hos kusin Micke & hans Solan. Efter att ha kikat runt och shoppat loss hos Micke tog vi en fika hos Solan i det helgöppna kaféet. Hon påpekade att vi fick skynda på om vi skulle hinna till Systembolaget i Sollefteå eftersom de stänger kl 14 på lördagar och vi skulle köpa skumpa för att fira vår 10-årsdag! Vi ilade iväg mot stan och hann dit i tid, vi hann tom med två loppisar innan ;)

Några bilder från Graninge Bruk Antik kommer här!

I Sollefteå blev det en sväng till loppis och bakluckeloppis på hundskolan pch ett besök på City Antik. Totalt 20 kr gick åt. Vi gick sedan till Antik & Kuriosa för att köpa en burk som jag ångrade att jag inte köpte sist men de hade stängt kl 14 så den burken får jag försöka lägga vantarna på senare. Vi turistade istället med en varmkorv mittemot stängda Kupan och den snygga neonskylten vid Bergs Ur och åt sockervadd på Ungdomens dag i parken.

En tripp upp till Halstaberget för att kika på utsikten blev det också innan vi åt en god middag på restaurang, åkte hem och lade barnen och sedan korkade upp champagnen :)

Fynden från Graninge Bruk ser ni här, 300 kr jämnt! Lampan känner ni igen från miljöbilderna ovan.

Den mörkröda krukan är omärkt, kanske vet någon mer om den? Fatet är ett femkronorsfynd från City Antik.

Det stora rosariumet är tungt och väldigt kitchigt! Kannan är från Ditmar-Urbach, Tjeckoslovakien. Jag har en liten karott med lock med samma rosor med den är sprucken och naggad, kannan är däremot i toppskick!

På hundskolans loppis och bakluckeloppis köpte jag två krukor. Den bruna till vänster är från Steninge och heter Ruta. Den till vita har bara en nummermärkning och jag tror att den också är från Steninge.