30 oktober 2012

Palace

För tre-fyra år sedan när vi var i Stockholm såg jag en helt underbar porslinskanna på en liten retrobutik. 650 kr stod det på prislappen! Jag vände försiktigt på kannan och läste "Gefle Palace Ternell". Sedan den dagen har jag drömt om att kunna duka med Palace/Pallas. (Dekoren går under två olika namn)

Det blev en djuptallrik här, en djuptallrik där, plötsligt en flat tallrik och fyra assietter i somras men det gick fortfarande inte att duka med dem om det var fler än jag och Mattias som skulle äta. Men så äntligen, för några veckor sedan, kom en kanna och en serveringsskål ut till försäljning på Tradera. Jag slogs och vann! Betydligt billigare än 650 kr även om det inte bara var jag som ville ha delarna!


Den mycket trevliga säljaren berättade att det fanns fler delar som skulle ut till försäljning så jag hårdbevakade Tradera. Skörden efter runda nummer två blev fyra flata mattallrikar, fyra djuptallrikar, två uppläggningsfat i olika storlekar och en såssnipa.


Servisen utökades alltså snabbt med 13 delar som alla syns på bilden nedan...


Och här är hela min servis! Modellen är Berit Ternells egen och heter kort och gott BT.


För att kunna duka sex kuvert behöver jag en mattallrik och två assietter till och jag saknar helt tallrikar i mellanstorleken. Oftast är vi också betydligt fler än sex när vi dukar till fest så jakten fortsätter alltså! :)

17 oktober 2012

Ett mail från Peter Fridhagen

För tre år sedan köpte vi en bokhylla på auktion i Överboda. En bokhylla av Beril Fridhagen för Bodafors. Jag efterlyste information om hyllan och i somras fick jag ett mail från Bertil Fridhagens son Peter Fridhagen!

"Hej!
Jag är son till Bertil Fridhagen men är ändå inte 100 % säker på namnet. Han var den förste som ritade kombinerbara bokhyllor och namnen på dem alla slutade på ”ett”. Den första serien hette Librett och den sista hette Facett. Facett tillverkades i mahogeny och för denna erhöll han en guldmedalj i Amerika. Jag skall försöka ta reda på vad hyllan på bilden heter.

Varm sommarhälsning
Peter Fridhagen"

Sedan kom ett mail till!

"Hej Anna!
Bokhyllan du köpte heter ”Variett” och finns i en rad kombinationer! Du köpte den verkligen för ett drömpris! Bara träslaget till hyllan kostar mycket mer. Felaktigt sa jag att hyllserien Facett gjordes i mahogeny, men den tillverkades i valnöt. Om du går in på internet och skriver Fridhagen Bertil. Han har ju vunnit ett stort antal internationella priser och erhållit ett antal medaljer från länder som Italien, Österrike, Danmark och USA.

Varma sommarhälsningar
Peter Fridhagen"

Kan tillägga att vi köpte hyllan för 150 kr.

Att få information om saker man köpt är alltid uppskattat och när informationen kommer från en son till formgivaren är det så klart extra roligt!
Tusen tack till Peter Fridhagen!

16 oktober 2012

Nu är det jul igen? (Fler fynd från Sundsvall)

Jag ligger efter med bloggandet! Skärpning utlovas!

Vi köpte så klart några saker till på vår dagstur från Graninge till Sundsvall för några veckor sedan. Barnen stannade med mormor och morfar i stugan så vi hade lite lättare än vanligt att flänga runt men ändå hann vi inte med så många ställen. De stänger ju så tidigt på lördagar!

På väg mot Sundsvall stannade vi i Viksjö och köpte några små saker, inga stora fynd dock. De fyra trätomtarna från Bo Svensk köpte Mattias för en femma styck i Viksjö och den lilla i plast köpte jag på Svartviks Herrgård i Sundsvall för en tia. Den är kompis med de två jag hittade på väg hem från Östersund förra sommaren.


En korkskruvskatt i teak hittade vi också i Viksjö...


...liksom två djuptallrikar från Arabia, dekor Krokus formgivna av Esteri Tomula på 70-talet. När vi kom hem såg jag tyvärr att en av dem har en liten spricka. Synd!


Om jag någon gång ska börja spela piano kan detta vackra notblad från 1928 komma väl till pass. Jules Sylvains klassiker "Skärgårdsflirt" :) Jag köpte det iof för det vackra omslaget och tänkte att jag ska sätta det i en ram. Det passar kanske oss, skärgårdsbor som vi är :) Jules Sylvain hette egentligen Stig Hansson men han tyckte visst att namnet var för tråkigt.


En härlig orange liten ryamatta köpte vi också. Den sparar vi till senare tillfälle :) Den kom inte med på bild. 100 kr betalade vi för allt från Viksjö.

Förutom Erikshjälpen där vi köpte Skottarna så blev det inte fler fynd denna dag. Vi hade gärna besökt Erikshjälpen i Timrå också men hann inte dit innan stängning. Det får bli nästa gång.

06 oktober 2012

När det väl lossnar så!

Kaffe och bulle på kanelbullens dag i torsdags. Notera koppen och koppens kompisar bakom! Fler Prisma G!


Vad är oddsen att jag, en vecka efter leveransen av kopparna från S:t Olofs, hittar tre koppar och fyra fat på Tradera!?! Efter tre års letande efter fat till koppen jag fått från svärmor har den nu ÄNTLIGEN fått ett! Att det följde med tre kompletta koppar på köpet var ju inte helt fel :) 400 kr betalade jag och nu har jag inte mindre än sex kompletta koppar med fat så nu ska här drickas kaffe!


04 oktober 2012

Skottar

Vi var ner till Sundsvall för någon vecka sedan för att hämta ett bord som jag köpt på Blocket. Bordet har stått i förrådet på Yvonnes jobb sedan i vintras, Yvonne som har bloggen 50-tals keramik. Hon var hjälpsam och såg till att affären kunde slutföras och fixade med förvaringen och fick två små Bo Borgström-presenter som tack för hjälpen :)

Bordet kommer att ta plats i köket men vi måste först fixa till det lite och hitta passande stolar till, så jag väntar med att visa det för er.

Yvonne tipsade om några loppisar men vi hade lite ont om tid så vi hann inte besöka så många. Erikshjälpen i Sundsvall blev förärat med ett besök. Ett stort ställe och helt ok priser. Vi köpte två Skottar av Stig Lindberg för Handelsbanken, den lilla (minsta modellen) för 40 kr och den större för en hundring. Toppskick på båda! Den lilla är glaserad och den stora är oglaserad så färgen på dem skiljer sig något.


Vi hade en liten med avslagna öron och svans hemma men den har vi ställt bort nu. Vi hade även två i den lite större modellen och jag var säker på att en var skadad och den andra var det målat på. När vi kom hem såg jag att båda var hela och den som var målad med penna skrubbade jag ren, så nu har vi tre i samma storlek som är helt felfria :)


Visst finns det en större modell också? En sån vore kul att ha!

03 oktober 2012

Eldblomman

En av mina absoluta favorittapeter är Eldblomman av Josef Frank för Svenskt Tenn. Tapeten trycktes för första gången av Norrköpings Tapetfabrik 1947. På Nordiska museets digitala museum finns den i originaltryck och om ni kikar på den ser ni att färgerna skiljer sig markant från den röd/orangea varianten som är så poppulär idag.


Eco Tapeter har länge sålt den röda Eldblomman men den utgick ganska nyligt ur deras sortiment. Jag blev lite ledsen att jag inte hann köpa på mig några rullar eftersom jag gärna skulle vilja ha den någonstans i framtiden. Jag mailade Svenskt Tenn och fick veta att den snart skulle komma tillbaka och nu finns den att köpa igen, i både den röda och en ny blå variant! Det är inte längre Eco Tapeter som saluför den utan man köper den direkt från Svenskt Tenn.


Den blå är nästa ännu vackrare än den röda tycker jag. Tänk denna på en fondvägg matchat med teakmöbler! Man måste ju få drömma...

02 oktober 2012

Morfars Dymo

Jag brukar läsa Kerstin Kokks mycket inspirerande blogg och testar ibland hennes recept. Senaste inspirationen var dock inte något recept utan smart och snygg märkning på allt som saftas och syltas hemma, speciellt nu i lingon- och äppeltider. Det var här jag såg att hon märkt sina lingonsyltburkar med gamal Dymomärkning och jag tänkte att en sån där apparat har jag ju någonstans... I en låda med elprylar dök den sedan upp när vi letade en kabel!


Dymon har först tillhört min morfar, sedan min pappa och till sist, någon gång i min ungdom, blev den min. Eller "till sist" är ju fel att skriva. Arvskedjan är kanske inte slut än :)


Se så fina syltburkarna blev! En sån burk ställer jag med glädje fram på bordet. Äppeldrickan och äppelmoset har också fått lika fin märkning men de fastnade inte på bild. Nu hoppas jag bara att pappa hittar alla märkband han sa att han sett någonstans i garaget...

01 oktober 2012

En Bo Borgström...tror jag...

Den här röda vasen köpte jag från Skaffaren för ganska längesedan men det har inte blivit av att jag har visat den förrän nu.


Jag har konsulterat de Åseda-experter jag känner till och trots att formen skiljer sig lite från den gröna vasen så tror vi ändå att det är en Bo Borgström det här också. Färgen och höjden stämmer in på den mindre varianten av vasen som har beteckning B5/239. Den större gröna är med all säkerhet en Bo Borgström och den heter B5/240.


Vaserna trivs fins ihop på nya sideboardet i köket!