28 februari 2013

Nygamla köksbordet har flyttat in

En tjuvkik på "nya" köksbordet kommer här! Jag tänkte först vänta till vi klätt om stolarna och flyttat lampan men jag kan inte hålla mig längre, ni måste få se hur det blev!


Bordet köpte jag på Blocket i Sundsvall. Yvonne med bloggen 50-tals keramik hjälpte mig att slutföra affären och att förvara det till mig i många månader innan vi äntligen pallrade oss ner för att hämta det. Stort tack än en gång! De fyra stolarna på långsidorna har vi lånat av mamma och pappa i väntan på att vi hittar några passande. De två på kortsidorna har jag köpt på auktion i Obbola. Jag är ute efter minst fyra till liknande dem.

Det är konstigt hur mycket rymligare köket blev trots att bordet bara är 4,5 cm smalare än det gamla bordet. Det måste bero på att ekbordet vi hade var bastant med kraftiga ben och teakbordet är mycket mer smäckert och elegant. Det känns mycket mer familjärt att sitta och äta vid det här bord när vi är fyra i familjen. Två extraplatser för besökare finns på kanterna och blir vi fler eller vill sitta rymligare drar man enkelt ut en extraskiva. Blir vi ännu fler flyttar vi ut bordet en bit från fönstret och drar ut ännu en skiva och vips så är bordet 264 cm långt! Smidigt och praktiskt och dessutom snyggt :)

Bordet är tillverkat av JO Carlsson i Vetlanda. Ett inlägg med mer info kommer när vi åtgärdat stolarna och lampan!


Nu kommer äntligen mina fina dukar till användning, de har inte passat på vårt gamla bord. Den här med fiskar är en favorit som gömde sig i en hel bunt med dukar på auktion i Graninge för ett par år sedan. 20 kr för hela bunten :) Färgsprakande tulpaner vill jag alltid ha på bordet...men det har jag inte. "En dyr vana" kallade Mattias det. Må vara sant men man blir ju så glad av att se dem!

21 februari 2013

Flygsfors Viking

Mattias samlar på grejer i fornnordisk stil, som tex de här ölsejdlarna med runskrift som han köpte från min kusin Micke för många år sedan. Det var innan han och Solan köpte Graninge Bruk, då de bodde och hade sin antikaffär i Ramsele.


Ingen av oss hade någon tanke på att sejdlarna skulle vara så pass gamla som från 50-talet, så vi blev allt lite förvånade när annonsen nedan dök upp i tidningen Form från 1958.



Viking-serien består av sejdel, snapsglas, assiett, uppläggningsfat och salladsskål. Formgivare är Viktor Berndt som jobbade vid bruket 1955-1974. Det hade ju varit kul om det med runor stod "skål" eller "en stor stark" eller något liknande men vi har försökt översätta runorna och får det till "KLMNPRSTU" och sedan några udda bokstäver. Det är alltså runor i alfabetisk ordning med undantag för de bokstäver som inte finns i runalfabetet. Det var lite tråkigt!



Serien finns i fler färger men jag vet inte hur många eller vilka de är. Någon form av svart eller mörkbrun har jag sett på bild när jag googlat. Jag gillar iaf de här i rökgrått! Det vore kul att ha fler delar i den här serien så maila gärna om ni kan hjälpa oss.


20 februari 2013

Hyllan i köket

När Ann-Kathrine och Olof levererade vårt fina sideboard från Ajfa hade de också med sig väggskåpet/hyllan som var tänkt att sitta över. Det tog dock fem månader innan vi äntligen fick upp den på väggen!


Hyllan var inte helt enkel att hänga upp men med experthjälp från pappa så hänger den nu både rakt och stadigt. Visst är den snygg och visst passar den bra ihop med möbeln under!? 800 kr gav vi för hyllan och den är värd varenda krona. Luckorna går att skjuta mot mitten så vill man ändra utseendet på den så har man luckorna i mitten och öppet på sidorna istället. Vi har inte hittat någon märkning på den så information om tillverkare efterlyses!


Jag visar sällan bilder på vårt kök eftersom stora delar av det inte är i 50-talsstil men det blir bättre och bättre. Ekbordet, som här täcks av en vaxduk med virrvarr-mönster, och de tillhörande stolarna ligger just nu ute på Blocket. Ett väldigt fint, stort och praktiskt teakbord ska ta dess plats men problemet med stolar är inte löst än. Det fula tidningsstället på väggen är sedan jag fotade tömt och ska skruvas ner. Om det ersätts av något snyggare får framtiden avgöra...


Fortsättning på köksprojektet följer...

16 februari 2013

Mirakelmedlet Birost

Tack vare Wanja Weinheimer från Wanjas Vardagsrum fick jag upp ögonen för Birost som medel mot mörka fläckar på teak. Jag citerar Wanja:

"Mörka ringar kan man ofta bleka bort med oxalsyra, t.ex. Herdins Birost. Här gäller det dock att vakta, ibland kan det nämligen räcka att låta det verka bara en minut eller kanske ännu mindre medan det andra gånger tar en stund =) Jag brukar pensla på just på ringen, låta det verka 30 sekunder, torka av och sen avvakta tills träet är helt torrt. Då ser jag hur mycket som hänt och kan därefter avgöra hur mycket mer som behövs. Viktigt är dock att bara låta medlet vara på en kort stund i taget så att partiet inte bleks för mycket."

Eftersom jag har köpt ett köksbord med mörka ringar och fläckar så införskaffade jag en flaska Birost och testade på en av de mörkaste fläckarna.

Bilderna visar fläcken före behandling, efter 4x30 sekunder med Birost och till sist efter 6x30 sekunder med Birost samt en sväng med teakolja. Jag är imponerad över resultatet!

Jag kommer att fortsätta jobba med Birost på bordet och hoppas kunna visa er ett riktigt snyggt köksbord snart!

15 februari 2013

Röda skönheter från Gefle

Vi har två röda skönheter hemma! Mattias har köpt dem båda på E-bay men tyvärr ska de inte stanna kvar hos oss så länge till. Jag har fått njuta av dem ett tag men snart ska de söka nya ägare...


Ovan till vänster står Röd Aster, ej att förväxla med Stig Lindbergs blommiga Röd Aster från Gustavsberg. Dekornamnen återkommer ofta hos de olika fabrikerna vilket kan vara lite förvirrande. Eugen Trost är upphovsmannen bakom denna dekor och detsamma gäller koppen till höger, den eftertraktade Zebra i rött. Båda dekorerna är formgivna 1955, det gyllene året då så otroligt mycket fin formgivning såg dagens ljus.




Zebrakoppar i svart är inte speciellt ovanliga (därmed sagt inte billiga!) men de färgade varianterna är desto svårare att få tag på. Anledningen är att de färgade kopparna främst tillverkades för export. Den här kaffekoppen har hittat hem från USA där Mattias hittade den på E-bay.



Kopparna ska som sagt säljas. Skicka ett mail om intresse finns!
Uppdaterat: Kopparna är sålda!

13 februari 2013

Spisa Ribb

I fredags hittade jag en annons på Blocket där ett helt parti Spisa Ribb såldes. Jag ringde, prutade lite och vi kom överens om att jag skulle hämta dem på lördagen.


Den mycket trevliga mannen som sålde dem (och hans mycket trevliga fru) var så snälla att de höll kvar kopparna till mig även om många hade ringt och mailat och trots att jag hade prutat!


För den som inte vet det kan jag berätta att Spisa Ribb är från Gustavsberg och både koppmodellen LI och dekoren är formgivna av Stig Lindberg. Servisen lanserades på H55-utställningen i Helsingborg 1955 och blev mycket populär. Den tillverkades ända fram till 1974 och togs sedan upp i nyproduktion i slutet av 90-talet och tillverkas än i dag.

Jag fick med mig sex felfria kaffekoppar, fyra näst intill felfria tekoppar, en kaffekopp med nagg, en tekopp med sprickor samt tre extra fat utöver de som hör till kopparna. Tekopparna hade en brun beläggning av te/kaffe inuti men det försvann som trolleri med lite bakpulver och varmt vatten.


Kaffekopparna är VDN-märkta men det är inte tekopparna, vilket bör betyda att tekopparna är äldre. VDN-märkning är en kvalitetsmärkning som, på porslin, började användas någon gång på 60-talet. B555, som på kaffekoppen nedan, betyder att den är i benporslin och har högsta betyg i glasyrens hållbarhet, tålighet mot maträtter och tålighet i diskmaskin. Läs mer om VDN-märkning här.


Jag fick med mig ännu en kopp därifrån som jag spontanköpte på plats :) Den visare jag senare!

06 februari 2013

Gratulerar S:t Olofs

En av mina absoluta favoritloppisar/retrobutiker är S:t Olofs i vårt älskade Graninge. Vi har gjort många trevliga besök och fått med oss många fynd därifrån. För exakt ett år sedan började S:t Olofs också att blogga och idag gratulerar vi bloggen på födelsedagen!

S:t Olofs firar sin 1-årsdag men en tävling där de lottar ut den här snygga vasen från Elme. Kika in och tävla och lämna en grattishälsning du också :)

05 februari 2013

Triss i Vadstena

Det är så klart inte jag som lyckats fynda på en tisdag, utan Mattias! Han var runt och kikade på skidor till dottern och passade på att smita in på några loppisar. På Kupan hittade han tre tekoppar från Gefle med dekoren Vadstena.

Dekoren är från 60-talet och finns i turkost också. Det här är tekoppar i bra storlek men Vadstena finns även på andra koppmodeller.

01 februari 2013

Stora Pärlan

Mmmmmm så vackert de lyser! Mina första Pärlan i den större modellen. De är ÄNNU finare än de små! Dessa kommer, liksom alla mina andra Pärlor, från Benny :)