25 juli 2014

5 år idag!

Tiden går fort när man har roligt. Idag fyller Ljuva 50-tal 5 år!

Igår kom Solan från Graningebruk förbi med en vacker blombukett och en liten söt duk som hon fyndat på Erikshjälpen i Sollefteå. Anledningen var så klart inte att fira bloggen men det passade ju bra med en blomstrande bild just idag!

Imorgon ska vi på några loppisar på väg mot vänner i Mörtsjön. Kanske hittar jag en födelsedagspresent till mig själv :)

21 juli 2014

Favoriter i Kramfors

I fredags skulle det bli regn och åska hela dagen i Graninge så vi bestämde oss för att ta den traditionella loppisturen till Kramfors. Regnet och åskan väntade tills vi var nästan hemma igen så vi fick istället en mycket varm loppisdag!

Det är många som inte har öppet fredagar men våra favoriter kunde vi iaf besöka. Vi började med årets höjdpunkt, Lenas 1900-tal i Bjärtrå. Bra priset och skoj utbud! Vi stannade länge och fick med oss en hel del skoj. Bl.a. ett extra tefat till Spinett, tre små assietter Lotus Gul, en Arabia Primavera tallrik av Esteri Tomula och en engelsk mugg med två små assietter till.

En kul gammal plåthink med barn, fiskande björnar och grisar köpte vi också.

Jag hittade även en söt liten mässingsfärgad brosch och den vackraste lilla sax jag någonsin sett!

Nästa favorit blev Lo Loppis i Lo som också hade öppet. Där finns massor av retro och priserna är ganska bra.

Berså tekoppen ovan fick stå kvar i skåpet. Jag köpte däremot Prunus och Bimbo. Kul att utöka koppsamlingen med några nya.

Vi hann med några hyfsade och nån dålig loppis också och avslutade sedan med Hembygdsgården i Helgum innan vi åkte till Graninge igen. Några små fynd här och där gjorde det till en finfin loppisrunda.

16 juli 2014

Auktion & klänning från Solblomman

Vi semestrar i Graninge nu. Vi åkte ner i lördags för att kunna gå på Hasses auktion vid Graninge Folkets Hus på söndagen. En perfekt auktionsdag med skönt väder, några moln som skymde den värsta solen men ändå lite väl varmt för att allt för många besökare skulle komma och bjuda emot oss :) Hasse verkade ändå väldigt nöjd och sa flera gånger att det var så kul att ha auktion i Graninge.


Vi fyndade en hel del! Här är några av godbitarna. Solsängen har ett tyg i nyskick. Den håller vi fast i tills vi hittar en med turkosa plastband, som den på museet i Vimmerby. Teakspegeln som ligger vid fotändan hamnar nog på dotterns rum.


Kaffepannan från Arabia Finel av Kaj Franck (har glömt namnet på dekordesignern, någon?) är i toppskick. Likaså kastrullen med blommor och den lilla orangea burken med gångjärn i locket.

Efter auktionen haffade jag Hasses käresta Paula. Hon hade hört av sig när jag efterlyste 50- och 60-talsklänningar i en av Sollefteås köp- och säljgrupper på Facebook. I deras stora bil hängde nu nytvättade och strukna klänningar på galgar! Tyvärr var de flesta för stora för mig men jag köpte ändå fyra fina. Den här vackra är favoriten!


Klänningen är märkt Solblomman och storlek 44. Den är ingen 44 men jag funderar på om den en gång har varit en 44 som är insydd av någon skicklig sömmerska. Det skulle förklara de långa ärmarna och att det medföljande skärpet i samma tyg är på tok för stort!





Undrar när jag ska få gå på så fin fest att det passar med ett guldglittrande fodral? :)

13 juli 2014

Linnea på Bråkmakargatan

Restaurang Linnea på Astrid Lindgrens Värld. Inte nog med att de hade helt fantastisk mat och att vi kom så sent att vi var helt ensamma där och fick den bästa servicen någonsin. Stället har snygg inredning också!







Trots den vackra interiören, främst i foajén, så satt vi så klart på den fina uteserveringen bland rosor och pelargoner och njöt av den varma sommarkvällen!

12 juli 2014

Hemma hos Lotta på Bråkmakargatan

Anledningen att vi åkte till Vimmerby var så klart att gå på Astrid Lindgrens Värld! Jag och Mattias hade nog minst lika kul som barnen. Vi var mäkta imponerade över hur välgjort allt var och hur duktiga skådespelarna var. Barnen gillade Lilla Bråkmakargatan där husen var små och man fick leka i dem. Jag och Mattias slog mest bara skallen eller ryggen när vi skulle in eller ut. Vi var mer intresserade av riktiga Bråkmakargatan där filmerna om Lotta är inspelade. All rekvisita finns kvar i husen.


Är det Lottas cykel mån tro?


Köket i Lottas hus går inte av för hackor!



Vardagsrummet har sina guldkorn det också.




Och Lottas rum med bast vid den otroligt tunna sängen!



På Bråkmakargatan ligger också ett bageri där det doftade kanelbullar. En vacker radiomöbel trängdes med brickvagnen på det rutiga golvet.


Restaurang Linnea ligger vägg i vägg med bageriet. Jag ska visa delar av deras interiör imorgon.

11 juli 2014

Alla tiders i Vimmerby

Igår kom vi hem från en liten semester i vackra Vimmerby. Vi bilade dit och pausade en natt i Stockholm både på vägen dit och hem. På vägen ner räknade vi till 33 loppisskyltar men vi stannade bara på en. Det är inte likt oss! Väl framme i Vimmerby betade vi iaf av loppisarna inne i stan. Vi gillade verkligen Vimmerby Antiks stora butik med fina miljöer. Barnen var fascinerade över de uppstoppade djuren!


Ett djur blev också det enda vi köpte denna dag. Dock ett i metall. Flamingon mäter dryga 50 cm och står för tillfället på vitrinen i köket och polar med en elefantöra i en kruka från UE som jag fått av mamma.


Vimmerby är verkligen en fin liten stad. Se bara på biografen!


Innan vi åkte till campingen där vi skulle bo besökte vi utställningen "Alla tiders 50-tal" på Stadsmuseet Näktergalen. Museet ligger i Vimmerbys äldsta hus som är timrat på 1700-talet. Väggar och tak är täckta av barockmålningar som ni ser på den första bilden.


Utställningen visade flera fina möbleringar med galet mycket 50-tal men vi glömde ta med kameran så ni får hålla tillgodo med några mobilbilder.


Jag förälskade mig i skorna och önskade att jag hade fått ta med dem hem.





Vi förälskade oss också i den fina solsängen i plast som verkade vara helt oanvänd. Två såna här vore en dröm!


Jag ska visa fler 50-talsmiljöer från Vimmerby imorgon.

02 juli 2014

Färgglatt ur garderoben

Tycker det är dags att visa er ytterligare några fina klänningar ur min växande vintagegarderob. Sist visade jag fem stycken och här kommer ytterligare fem.

Facebookgruppen "Kläder från 50-60-70-talet - sälj och köp" är en guldgruva som är mycket beroendeframkallande! Men man måste ha tur för att hinna först när en godbit i rätt storlek dyker upp. Den här vackra finska klänningen är köpt just där. Den är märkt Pola och känns att vara 100% bomull. Den har knappar hela vägen ner och en snygg kantig ringning. Klänningen sitter lite löst på mig men med ett bälte i midjan blir den mycket snygg och kjolen blir tjusigt vippig.




Även denna är köpt i ovan nämnda FB-grupp och är mitt senaste köp där som kom förra veckan. Säljaren hade köpt den i Paris men jag hittar ingen märkning så jag antar att den är hemmasydd. Klänningen var lite för stor men efter lite justeringar i symaskinen sitter den ganska bra. Jag kortade den också så att den slutar just över knät. Resterna blev till ett knytskärp i midjan men den blir ännu finare med ett loppat bälte i en mörklila nyans. Inget av dem kom med på bilden.



Den här tikiimönstrade klänningen har jag shoppat på Etsy. Jag har visat den tidigare när jag hade den på mig på Skellefteå Retromarknad i våras. Den borde också läggas upp så att den slutar över knät men jag har inte kommit mig för att göra det ännu. Klänningen verkar vara hemmasydd och är i 100% bomull.



Här är en klänning som jag har haft ganska länge, den är faktiskt en av mina första retroklänningar. Jag köpte den av Mawintage-Malin under en av hennes garderobsrensningar och använde den sedan på två 30-årsfester förra hösten. En av festerna var faktiskt just Malins 30-årsfirande :) Den har bara hängt sedan dess men kommer säkert till användning igen snart. Klänningen är i stumt och ganska kraftigt bomullstyg. Den är bara märkt 34 och jag får känslan av att den är sydd i modern tid men av ett gammalt tyg.



Den här sockersöta klänningen, sydd i ett tunt och lite prassligt tyg, är inte till mig utan till min dotter. Jag hittade den på kvartersloppis i grannkvarteret för några veckor sedan. Damen som sålde den sa att hennes mamma sytt den till henne när hon gick i ettan. Det bör ha varit på 50-talet. Att en så liten flicka kunnat ha en så vit klänning utan att det är en endaste fläck på den är en gåta. Hoppas den får förbli lika ren och fin ett tag till :)